Снимка: БулфотоГръцкият премиер Кириакос Мицотакис постави днес началото на кампания, която цели

...
Снимка: БулфотоГръцкият премиер Кириакос Мицотакис постави днес началото на кампания, която цели
Коментари Харесай

До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция

Снимка: Булфото

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис постави през днешния ден началото на акция, която цели понижаване с една трета до 2025 година на броя на пушачите в Гърция, където използването на тютюн остава висока, оповестява Агенция Франс Прес, представена от Novini.bg.

Гръцката страна има за цел да понижи броя на пушачите с 30 % до 2025 година, съобщи Мицотакис на конференция. Нашият зложелател е димът, не пушачите. Нашата цел не е да разделяме, а по-скоро да сплотяваме в името на здравето, сподели той.

Всяка година тютюнопушенето убива 20 000 гърци и води до 700 000 престоя в болница, които костват близо един милиард евро, уточни той.

Според здравно проучване, оповестено през октомври, броят на пълнолетните пушачи е намалял от 40 на 27,5 % за едно десетилетие.

Но министър председателят изрази безпокойствие през днешния ден за тревожния % на 15-годишни малолетни, които използват тютюн: едно на шест момчета и едно на осем девойки.

Нов закон, гласуван от консервативното държавно управление на Мицотакис, което пристигна на власт през юли, санкционира с санкции до 500 евро пушачите, които палят цигара в ресторант или нощен бар, и с санкции до 10 000 евро притежателите на заведенията, в които са позволени сходни нарушавания. Повтарящи се нарушавания могат да доведат до краткотрайно затваряне на въпросните заведения и до лишаване на лиценза им.

Мицотакис е върл непушач. Той описа през днешния ден диалог през 1979 година с неговия дядо, който умирал от рак на белия дроб. " Ние не знаехме пагубните резултати /на тютюна/. Ти ги знаеш ", му споделил тогава неговият дядо.

Първият закон против тютюна в Гърция датира от средата на XIX в.: през 1856 година кралски декрет на Отон Първи от Бавария - първия гръцки монарх след извоюването на самостоятелност от Османската империя, не разрешава потреблението на лули и цигари в институциите и магазините.

Последната акция против тютюнопушенето е от 2009 година Първоначално пламенно насърчавана от управляващите, след това тя бе изоставена.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР